Gå till innehållet

Etikett talar om hur maten mår – tar in tungviktare i styrelsen

Ekonomi

Svenska foodtechbolaget Innoscentia utvecklar sensorbaserade etiketter för detektion av livsmedelsstatus. Tanken är att etiketten, snarare än bäst-före-datumet, ska berätta för konsumenten om maten i förpackningen är bra eller dålig.

Med en etikett som sitter på insidan av förpackningen kan matvarornas hållbarhet mätas och etikettens färg förändras allt eftersom livsmedlet åldras.

– Vår etikett mäter dynamisk hållbarhet och reagerar med de gaser som bildas när livsmedel åldras, berättar Innocentias vd Erik Månsson i ett pressmeddelande. Ett reaktivt bläck på förpackningen gör att den som handlar, snabbt kan läsa av hållbarheten på matvaran.

Man anser att dagens ”bäst före datum” är ett konservativt system där stora volymer med automatik får ett och samma datum. Med en mer individuell kontroll kan 100-tals ton mat som i dag kasseras användas.

– Det finns stora miljövinster att göra när matsvinnet minskar, säger Erik Månsson. Och en studie visar att konsumenterna är beredda att betala ett par kronor mer för ett sådant här system.

Nyligen plockade man in ny tung kompetens i sin styrelse i form av Gregoire Letort och Jerry Bengtson med erfarenhet från Electrolux och Tetra Pak.

Jerry Bengtson har nyligen lämnat sin operativa tjänst som vd för Tetra Pak Sverige efter drygt 30 år i koncernen, vilket man skriver i ett meddelande.

https://www.linkedin.com/embed/feed/update/urn:li:share:6894548713159622656

Mer i ämnet: Packaging

Senaste från Branschkoll